Βασικό εργαλείο μας είναι το παιχνίδι, μια έννοια συνυφασμένη με το παιδί, παιχνίδι ελεύθερο ή οργανωμένο, πάντα με οδηγό την αστείρευτη φαντασία των παιδιών.


Έτσι λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παιχνίδια μας για να μετρήσουμε το ύψος μας, να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια παζλ για να συνθέσουμε το πρώτο γράμμα από το όνομά μας ή να ζωγραφίσουμε πάνω σε αλεύρι.


Εξασκούμαστε καθημερινά στη λεπτή κινητικότητα των χεριών με κατασκευές, αυτοσχέδιους αργαλειούς, δημιουργία ψηφιδωτών και χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, ώστε να μπορέσουμε αργότερα να γράψουμε.


Δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους. Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να εμπλακούν στον διάλογο. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται ο προφορικός λόγος.

Η καθημερινή μας επαφή με τα βιβλία και τα παραμύθια γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε καινούργιους κόσμους, να ταξιδέψουμε με την φαντασία μας και να συλλέξουμε πληροφορίες για όλα αυτά που θέλουμε να εξερευνήσουμε και να μάθουμε.


Η αυλή μας με τα δέντρα και τους καρπούς τους είναι το μέρος που μαθαίνουμε για τις αλλαγές των εποχών, η αφορμή για να σεβόμαστε και να αγαπάμε την φύση και όλα όσα μας προσφέρει. Ταυτόχρονα όμως είναι ο χώρος που θα παίξουμε ελεύθερα, θα χορέψουμε και θα γυμναστούμε.

Πολλές φορές η τάξη μας μεταφέρεται στην αυλή μας και όλα όσα θα κάναμε μέσα σε μια αίθουσα, γίνονται στη φύση.